שחיקה חומצית היא האויב הכי גדול של האמייל. ברגע שהיא פוגעת בו, השן נחשפת והופכת רגישה וצהובה יותר. איך מזהים ואיך מתגוננים?
האמייל הוא השכבה החיצונית של השן ותפקידו להגן על השכבות הפנימיות והחלשות יותר של השן. כשהוא נפגע, השן חשופה והופכת להיות רגישה יותר, היא כואבת במגע עם מזון קר או חם ומצהיבה עקב חשיפת השכבה הפנימית של השן. השחיקה החומצית היא תהליך שבו האמייל של השן נשחק כתוצאה מעליית רמת החומציות בפה. טיפול ואבחון מוקדם של התופעה חיוני ביותר מכיוון ששחיקה חומצית היא תהליך בלתי הפיך ואת האמייל לא ניתן להשיב.
שיניים צהובות הגורמים:
מצות טבעית ממזון כגון פירות הדר, מיצי פירות, עגבניות ועוד.
• צריכה מרובה של יין ושל משקאות קלים, במיוחד משקאות תוססים כגון קולה, סודה.
• ריפלוקס חומצות הקיבה אשר גורמות לעלייה בחומציות הפה. • בולימיה- ההקאות הרבות מעלות את החומציות בפה בצורה קיצונית.
•הקאות בוקר במהלך ההיריון.
• קסרוסטומיה (יובש פה). אנשים הסובלים מירידה בהפרשת הרוק חשופים הרבה יותר לפגיעה חומצית משום שלרוק תפקיד חשוב בנטרול החומציות (PH) בחלל הפה,
• היגיינה אוראלית ירודה. שילוב של הצטברות חיידקים גדולה וצחצוח אגרסיבי או מברשת שיניים בעלת סיבים קשים גורמים לשחיקה של אמייל ולהתפשטות
החומציות ביתר שאת.
שימוש מוגזם במשחות להלבנה ביתית ובסודה לשתייה. מקדם השחיקה (RDA) בהן גבוה וכתוצאה מכך מתרחשת שחיקה מכנית של האמייל.
סימנים מוקדמים לזיהוי שחיקה חומצית:
• רגישות בשיניים לחום/קור.
• הצהבה בגוון השיניים הנובעת מפגיעה באמייל ומחשיפת הדנטין, השכבה הפנימית של השן שצבעה צהוב. • האמייל הופך דק יותר (בעיקר בחותכות הקדמיות) ומאבד את הברק הטבעי שלו. • הופעת סדקים או שקעים בפני שטח האמייל.
• קצוות השיניים הופכים לשקופים.
איך מתגוננים נכון?
• שתיית משקאות מוגזים וחומציים בעזרת קשית. פעולה זו מקטינה את חשיפת השיניים למשקה.
• שטיפת הפה עם מים מיד לאחר צריכת מזונות/משקאות חומציים.
• הימנעות מצחצוח שיניים מיד לאחר צריכת מזונות ומשקאות חומציים. החומציות עולה, האמייל פגיע ולכן צחצוח עלול לפגוע בו.
• ריכוז ארוחות. כדאי לאכול שלוש ארוחות ביום ולא מספר רב של ארוחות קטנות, כדי להקטין את חשיפת השיניים לחומציות.
• צחצוח שיניים במשחה בעלת מקדם שחיקה נמוך. משחות אלו מכילות ריכוז גבוה של פלואוריד, אשר מחזק את האמייל ומקטין את השחיקה.