שיקום על גבי שתלים
תוכן עניינים
מספר שיניים חסרות בפה ואפילו שן חסרה אחת פוגעות במראה האסתטי, ביכולת הדיבור וביעילותה של הלעיסה שלנו. החלל החסר שהשן מותירה אחריה עלול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה במערכת השיניים כולה ולגרום למגוון רחב של בעיות כמו: תזוזות של שיניים, עומס יתר על השיניים הנותרות, בקיעת יתר של שיניים והפרת האיזון של כוחות הלעיסה בפה. כתוצאה מכך השיניים הנותרות עלולות להישבר ולהישחק ועלולה להיגרם חוסר נוחות מתמשכת ואף כאבים בחלל הפה. על מנת להימנע מהבעיות הללו וכדי לשמור על תפקוד פה תקין ויעיל, בכל מצב של חוסר בשן אחת או יותר, חשוב לעבור בדיקה מקיפה אצל רופא השיניים ולבדוק מהן האפשרויות הקיימות לטיפול במצב ולשיקום הפה.
שיקום על גבי שתלים -אילו אפשרויות קיימות לשיקום שיניים חסרות?
ישנן מספר דרכים לטיפול במצב כשהנפוצות ביותר הן: תותבות נשלפות, גשר על גבי השיניים הסמוכות לחוסר ושיקום על גבי שתלים. לכל אחת מהשיטות ישנם יתרונות וחסרונות וכל אחת מהן מתאימה יותר או פחות בהתאם למקרה הספציפי של כל מטופל ומטופל. רופא השיניים הוא שיציע למטופל את השיטה המתאימה לו ביותר לאחר שיערוך בדיקה וצילומים בהתאם למידת הצורך.
אחת הדרכים המתקדמות לשיקום שיניים חסרות היא התקנת שתלים דנטליים המאפשרים שיקום של שן בודדת אחת ועד לשיקום מספר רב של שיניים בפה. השתל הדנטלי מהווה תחליף אידיאלי לשן טבעית שאבדה או שנעקרה והוא מאפשר לשמור על המראה האסתטי ועל תפקודו התקין של הפה.
מהו השתל הדנטלי?
שתל שנטלי הוא למעשה מעין בורג העשוי לרוב מסגסוגת של טיטניום, אשר מחליף את שורש השן. השתל מוחדר לעצם הלסת ועובר תהליך של קליטה כאשר העצם נבנית סביבו וקולטת אותו עד אשר הוא הופך ליציב דיו כדי להרכיב מעליו מבנה וכתר אשר מהווה תחליף לשן עצמה. ישנן חברות רבות שמייצרות שתלים דנטליים וישנם סוגים רבים של שתלים דנטליים, כאשר רופא השיניים הוא אשר קובע את סוג השתל המתאים ביותר עבור המטופל בהתאם למבנה הלסת, למקום ההתקנה בפה ולצרכיו של המטופל. להתאמה מדויקת של השתלת הדנטלי ישנה השפעה רבה על הצלחת תהליך הקליטה ועל הצלחת הטיפול כולו. התקנת שתל דנטלי נחשב היום להליך בטוח ובעל אחוזי הצלחה גבוהים ביותר, כאשר סיכויי הקליטה של שתל דנטלי בפה עומדים היום על 95%. כאשר זמן השרידות של שתל בפה בממוצע עומד כיום על כ – 15 שנה ואף יותר בתלות כמובן בתחזוקה נכונה ובשמירה נכונה על כלל השיניים בפה ועל השתלים הדנטליים בפרט.
מהן 10 שאלות נפוצות שאנשים שואלים על השתלות שיניים ביום אחד
למי מתאים שיקום על גבי שתלים?
הטיפול מתאים כמעט לכול המטופלים, גם למטופלים מבוגרים מאד. הפקטור המשפיע הוא מצבו הבריאותי של המטופל כאשר ישנם מספר מצבים שעלולים לחבל בסיכויי ההצלחה של קליטת השתל ולמעשה להביא למצב של דחיית השתל הדנטלי בפה. כמו לדוגמא מחסור של עצם בלסת או עצם באיכות ירודה, סוכרת לא מאוזנת, נטילת תרופות מסוימות וכו'. על מנת ליהנות מטיפול מוצלח וכדי למנוע סיבוכים ומצבים לא נעימים, חשוב לספק לרופא השיניים את כל המידע ולא להסתיר דבר וזאת על מנת לאפשר בחינה נכונה של המצב, קבלת החלטות מיטבית ונקיטת כל הצעדים הנדרשים לשיקום טוב ומוצלח.
מהם הגורמים שעלולים לסכן את הליך השיקום על גבי שתלים?
גורמים רבים משפיעים על קליטתו ועל הצלחתו של השיקום על גבי שתלים כשהבולטים ביניהם: הרגלים מזיקים כמו עישון, לעיסת קרח וכו', סוכרת לא מאוזנת, טיפול לא מקצועי על ידי רופא שיניים שאינו מספיק מיומן ומנוסה, בחירה בשתל שלא מתאים למקרה ולנסיבות הקיימות, תוכנית טיפולים שאינה מתאימה, כוחות לא מאוזנים בחלל הפה כתוצאה מהטיפול ועוד. מכלול הגורמים הללו בשילוב רופא שאינו מספיק מיומן בתחום עלול להוריד באופן משמעותי את סיכויי הצלחת הטיפול ולהביא למצב של דחיית השתל באופן שיאריך את זמן הטיפול וידרוש תקופת המתנה נוספת. ולבסוף, חלקו של המטופל בהצלחת הטיפול, שאינו פחות חשוב ומשמעותי מחלקו של הרופא המטפל. על המטופל לתחזק בצורה מתאימה את השיניים ואת השתלים הדנטליים ולשמור על היגיינה אוראלית נכונה, תחזוקה מתאימה, טיפולי שיננית קבועים והגעה לבדיקות מעקב של רופא השיניים.
מהו שיקום על גבי שתלים ביום אחד בלב?
השיטות לשיקום על גבי שתלים התקדמו והתקצרו עד אשר הגיעו למצב של שיקום ביום אחד בלבד. השיטה נקראת all-on-4 והיא מאפשרת שיקום של הפה כולו ביום אחד בלבד ללא תקופות המתנה לצורך החלמה וקליטה. שיטה זו מיועדת לשיקום של לסת שלמה או לשיקום שתי לסתות ולכן מתאימה למטופלים אשר סובלים מבעיית שיניים נרחבת בחלל הפה. השיטה מבוססת על התקנה של 4 שתלים ייחודיים בזווית מיוחדת אשר מאפשרת להם לשאת בעומס הכולל. על גבי אותם שתלים חזקים ויציבים, מותקנת כבר באותו המעמד לסת שלמה של שיניים אשר הופכת בסוף הטיפול לחלק אינטגרלי ובלתי נפרד מחלל הפה. השיטה המקורית פותחה על ידי פרופ' פאולו מאלו מפורטוגל וזוכה להצלחה גדולה בכול העולם וגם בישראל.
יתרונותיה הרבים של השיטה הפכו אותה למובילה בתחום השיקום וביניהם:
- קיצור משמעותי של זמן הטיפול.
- חיסכון בהוצאות.
- אסתטיקה ברמה גבוהה ביותר.
- אחוזי הצלחה גבוהים ביותר כ- 98 אחוז.
- אין צורך בטיפולים מקדימים מורכבים של השתלות עצם והרמת סינוס.
- מתאימה כמעט לכול המטופלים.
חשוב לזכור, רופא השיניים הוא אשר קובע מהי שיטת הטיפול ומהו סוג השתל המתאים ביותר עבור המטופל בהתאם למבנה הלסת, למקום ההתקנה בפה ולצרכיו של המטופל. להתאמה נכונה ומדויקת של השיטה ושל השתל הדנטלי ישנה השפעה רבה על הצלחת תהליך הקליטה של השתל, על שרידותו ועל הצלחת הטיפול כולו.
במרפאה מבצעים את כול השיטות המתקדמות לשיקום הפה תוך שימוש בסורק הדיגיטלי, בהדמייה ממוחשבת ובטכנולוגיות הרפואיות המתקדמות ביותר בעולם.