דף הבית » שירותי המרפאה » הרמת סינוס
נכתב ע"י ד"ר ערן פרמון בעל רשיון מטעם משרד הבריאות לישראל הבעלים של מרפאת מאלו קליניק
הרמת סינוס
הרמת סינוס פתוחה היא ניתוח כירורגי אשר לרוב מבוצע על ידי רופא שיניים בעל ידע מתאים במטרה לבצע הליך של השתלת שיניים. הרמה מוצלחת של הסינוס תספק את התמיכה המתאימה לשתל הדנטלי העתידי. במצבים מסוימים ניתן לבצע ניתוח להרמת הסינוס והתקנת שתלים דנטליים בו זמנית כאשר מה שקובע הם כמות העצם ואיכות הטיפול.
הרמת הסינוס – "Sinus Lift" הוא ניתוח דנטלי אשר מטרתו להוסיף עצם בחלק העליון של עצם הלסת. כאשר את העצם משתילים סמוך לשיניים הטוחנות האחוריות והטוחנות הקדמיות. הניתוח הוא שלב מקדים וראשוני אשר בונה את העצם בלסת במטרה ליצור בסיס יציב וקבוע לשתלים דנטליים אשר מותקנים מספר חודשים לאחר הליך הרמת הסינוס.
הסינוסים המקסילאריים הינם חללים הממוקמים בלסת העליונה. הפרוצדורה של ניתוח הרמת סינוס מבוצעת כאשר קיים צורך להגדיל את הגובה והנפח של העצם בחלקה האחורי של הלסת העליונה ובמטרה לבצע התקנת שתלים דנטליים.
תוכן עניינים
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ונמשך בממוצע כ – 30 דקות. פרוצדורת להרמת הסינוס ניתנת לביצוע בשני אופנים עיקריים:
- הרמה סינוס פתוחה – מתבצעת דרך הסינוס המקסילרי במקרים של כמות עצם הפחותה מחמישה מ״מ.
- הרמה סינוס סגורה – מתבצעת דרך חלל הפה כאשר כמות העצם גדולה מחמישה מ״מ.
הרמת סינוס פתוחה
במצבים בהם כמות העצם קטנה מ 5 מ"מ מבצעים הרמה של סינוס פתוחה. מדובר בהליך ארוך ומשמעותי יותר אשר מתאים למצבים של חוסר נרחב בעצם. שיטה זו כוללת פתיחת 'חלון' בצידה החיצוני של הלסת המאפשר גישה נוחה לסינוס. דרך ה'חלון' מחדיר הרופא את תחליף העצם המלאכותי וסוגר את המקום. עם סיום הטיפול, נדרשת תקופת המתנה לצורך קליטת העצם בגוף, במהלכה הגוף מייצר תאי עצם חדשים אשר יחליפו את העצם המלאכותית. כעבור כ 6-8 חודשים מסתיים התהליך, העצם המלאכותית מוחלפת בעצם טבעית ורק אז ניתן לעבור לשלב הבא ולהתקין את השתל הדנטלי.
יתרונות השיטה:
- מעניקה תוספת משמעותית של עצם.
- פעולה פתוחה – הרופא המנתח רואה כל הזמן מה הוא עושה כך שאם נוצר סיבוך יש אפשרות ל]תור אותו במידית.
חסרונות השיטה:
- מדובר בפרוצדורה כירורגית פולשנית המתווספת על פעולת ההשתלה ולעיתים אף גדולה יותר מההשתלה עצמה.
- במהלך הניתוח ייתכנו סיבוכים כמו התפתחות זיהומים, דלקת בסינוס או פגיעה בממברנת הסינוס.
הרמה סינוס סגורה
במצבים בהם כמות העצם גדולה מ 5 מ"מ מבצעים הרמת סינוס סגורה. בשיטה זו מייצר רופא השיניים פתח קטן בלסת באזור הטיפול ודרכו מחדיר לסינוס את תחליף העצם. שיטה זו נחשבת לקלה לביצוע ולפחות פולשנית מבין שתי השיטות, ומתאימה למצבים בהם קיים מחסור קטן יחסית של עצם. רופא השיניים דוחק את רצפת הסינוס הגרמית למעלה ובמרווח שנוצר הוא משתיל את העצם המלאכותית.
יתרונות השיטה:
- ניתן להשתמש בפתח הקטן גם להחדרת העצם וגם להחדרת השתל כך שנחסכים מהמטופל פתיחה נוספת של החניכיים וביקור נוסף במרפאה.
- פעולה זו נחשבת לפשוטה וקלה לביצוע.
חסרונות השיטה:
- מתאימה רק במקרים בהם נדרשת תוספת עצם קטנה
- מדובר בפעולה עיוורת וככזו היא כרוכה בסיבוכים אפשריים כמו התנקבות של ממברנת הסינוס.
כיצד מתבצע תהליך הרמת סינוס?
- ביצוע חיתוך החניכיים – מתבצע חיתוך הרקמה בחניכיים העליונות על מנת להרים אותה ולחשוף את העצם.
- חיתוך וקידוח העצם – יוצרים פתח בעצם על מנת לחשוף את רירית הסינוס אשר מפרידה בין הסינוס ללסת. הרירית מורמת כלפי מעלה ובכך מופרדת מהלסת של המטופל.
- הגבהת רירית הסינוס – מקלפים בעדינות את רירית הסינוס אשר מהווה את רצפת הסינוס. הפעולה דורשת מיומנת רבה ודיוק ולעיתים קרובות עלול להיגרם קרע ברירית אשר עלול ליצור סיבוכים.
- התקנת תחליף עצם – אל הפתח מוכנסת העצם התחליפית (אשר בונה את העצם החדשה) שנבחרה מבעוד מועד מתוך מספר אפשרויות – עצם של המטופל עצמו הנלקחת מאזור אחר בגוף, עצם של בעל חיים או עצם סינתטית.
סגירת המקום – מתבצעת סגירה של הרקמה באמצעות פיסת קולגן וביצוע מספר תפרים בהתאם לצורך.
מהם הסיבוכים האפשריים במהלך הניתוח?
ניתוח הרמת סינוס הינו הליך כירורגי מורכב הדורש מיומנות וניסיון ורב ולכן רצוי לבחור רופא מיומן ומנוסה על מנת להימנע ככל הניתן מסיבוכים. התהליך כולל תקופת החלמה ארוכה (6-8 חודשים) ואינו מתאים לחלק גדול מהמטופלים כמו חולים במחלות כרוניות.
- זיהום בסינוס המקסילרי.
- קשר אורואנטרלי בין הסינוס לחלל הפה.
- קרע ברירית הסינוס.
- החדרת השתל בחלל הסינוס.
כאמור, אחד הסיבוכים הכי נפוצים הוא "סינוסיטיס אקוטית" המתפתח תוך מספר ימים עד מספר שבועות לאחר הניתוח. תופעה זו באה לידי ביטוי בעליית חום הגוף, תחושה לא נוחה ולחץ מוגבר במערות האף באזור שמתחת לעיניים. במצב כזה יינתן טיפול אנטיביוטי וייתכן שיהיה צורך בהתייעצות עם רופא אף אוזן גרון.
התאוששות לאחר ניתוח הרמת סינוס
משך ההחלמה אינו קבוע ויכול להימשך בממוצע כשבוע ימים. תופעות הלוואי לאחר הניתוח הינן הופעת שטפי דם, נפיחות באזור המנותח, כאבים ודימום מהנחיריים. תופעת לוואי נוספת היא הופעת בצקת, במידה והיא מחמירה או מלווה בחום גבוה יש להתייעץ עם מרפאת השיניים. כמו כן, בכל אחד מהמקרים הללו מומלץ להיוועץ עם הרופא על מנת לוודא שהתופעות אינן חריגות.לרוב, תופעות הלוואי של הניתוח חולפות עד כ 10 ימים לאחר הטיפול.
הנחיות לאחר הניתוח
- יממה לאחר ההליך – במהלך ה – 24 שעות שלאחר הניתוח חשוב להימנע מאוכל ושתייה חמה ויש לאכול מאכלים רכים בלבד. יש להימנע מצחצוח שיניים באזור הטיפול, להימנע מאלכוהול ומעישון ולהימנע מהתעטשות ושיעול ככל הניתן. על מנת למנוע לחץ מיותר על אזור הטיפול.
- שבועיים לאחר ההליך של הרמת סינוס – יש להימנע באופן מלא מפעילות גופנית ובמיוחד מכיפוף הראש מטה.
- חודש ראשון לאחר ההליך – יש להימנע מלקנח את האף ומכל פעולה הדורשת נשיפת יתר כמו ניפוח בלונים, כלי נשיפה וכו'. מומלץ לדחות טיסות למועד מאוחר יותר.
איך מתכוננים לניתוח?
- היערכות לניתוח מתחילה בהאתמה בריאותית לכן יש לבקש חוות של דעת של רופא המשפחה הכוללת פירוט על מבצבכם הבריאותי תוך ציון טיפול תרופתי במידה ויש כזה.
- לאחר בדיקה אצל הרופא השיניים, תופנו לביצוע צילום פנורמי ובילום cbct של הלסת העליונה.
- כחודש לפני הניתוח, יש לקבוע תור לביצוע ניקוי אבנית אצל שיננית וזאת בכדי להפחית את הסיכוי לזיהומים לאחר הניתוח.
- לדאוג לקבל מראש מרשם לתרופות אותם צריך לקחת לאחר הניתוח.
- טרם הניתוח חשוב להצטייד במספר טלפון לעת חירום לכל סיבוך שיופיע או לצורך קבלת תשובות והסברים.
- לדאוג לקבל מהרופא הוראות מדויקות להתנהגות לאחר הניתוח.
- להצטייד מראש במזון רך וקר ל 24 שעות שלאחר הניתוח לפחות.
- להצטייד בקרח לשימוש ביום של הניתוח.
- לקבוע את מועד הניתוח בזמן מתאים שאינו סמוך לאירועים מיוחדים עם אפשרות ללקיחת חופש מחלה במקרה הצורך.
אחוזי ההצלחה
אחוזי ההצלחה של ההליך הינם גבוהים במיוחד, הן מבחינת הטיפול הכולל של השתלות השיניים והן מבחינת ההליך הספציפי של הרמת הסינוס. בהשתלות שיניים האחוזים עומדים על 95% הצלחה ובהליך של הרמת סינוס האחוזים אף גבוהים יותר ועומדים על 98% הצלחה. בכל מקרה, הדבר תלוי באיכות מרפאת השיניים, בניסיון ובמיומנות הרופא המטפל ובבחירות נכונות של המטופלים היכן, מתי ועם איזה רופא לבצע את ההליך כולו.
האם חייבים לעבור הרמת סינוס כדי לעבור השתלת שיניים?
כיום, רוב המטופלים של מרפאת השיניים ׳פרמון קליניק רמת השרון׳ מצליחים לעבור הליך של השתלת שיניים בלסת העליונה ללא פרוצדורה מקדימה של הרמה סינוס. הדבר מתאפשר הודות לשיטת ALL-ON-4 הניתנת לביצוע גם במצבים של חוסר עצם וזאת על ידי התקנת שתלים ייחודיים בזווית של 45 מעלות. שיטה מהפכנית זו מאפשרת למטופלים לקבל פה מלא שיניים ומתפקד כעבור טיפול של מספר שעות בלבד.
איך בוחרים רופא?
מומלץ לבצע את הניתוח אצל רופא שיניים מיומן בעל ניסיון בטיפולי חניכיים ושיקום הפה אשר עבר הכשרה כירורגית מתאימה. חשוב שהרופא המטפל יתכנן את הליך הטיפול ותקופת השיקום מתחילתם ועד סופם מאחר שמדובר בתקופת החלמה ארוכה ובפרוצדורות רפואיות רבות.
לסיכום
לסיכום, ניתוח הרמת סינוס הפך בשנים האחרונות לנפוץ ביותר וכחלק מהכנה שגרתית לקראת התקנת שתלים דנטליים במצבים של חוסר עצם בלסת העליונה של הפה. הודות לניתוח זה, אחוז גבוהה מהאוכלוסייה השתחרר מהתלות בתותבות הנשלפות וזכה באיכות חיים גבוהה יותר. יחד עם זאת יש לציין ולהדגיש שמדובר בפעולה כירורגית פולשנית הדורשת ידע רב, ניסיון, מיומנות והקפדה על פרוטוקול מדויק של רופא השיניים המבצע.
במרפאת השיניים ׳פרמון קליניק׳ רמת השרון בהובלתו של ד״ר ערן פרמון מבוצעים ניתוחי הרמות סינוס בטכניקות מתקדמות ביותר.