נכתב ע"י ד"ר ערן פרמון בעל רשיון מטעם משרד הבריאות לישראל הבעלים של מרפאת מאלו קליניק

השתלת עצם בפה

השתלת עצם היא הליך כירורגי שמטרתו השלמת חוסר בעצם אצל מטופלים הזקוקים לטיפול השתלת שיניים אשר מחייב הימצאות של עצם לסת ברמה מספקת. העצם המושתלת יכולה להיות עצם עצמית מגופו של האדם או עצם סינטטית. הניתוח קצר ונמשך כשעה אחת בלבד וזמן ההחלמה הנדרש קצר ומהיר.

התשתית של העצם בפה נפגעת בעיקר כתוצאה מאובדן שיניים הגורם לאובדן של העצם התומכת בשיניים. העצם נספגת כתוצאה מתהליכים זיהומיים הנובעים מחוסר שיניים מולד, מחלות חניכיים, חבלה קשה כתוצאה מתאונה, נטייה משפחתית ועוד.

השתלת עצם בפה היא פעולה ניתוחית מהירה שבמהלכה מושתלת עצם תחליפים לתוך הלסת בפה באזורים בהם נפח העצם דליל ולא מספק.
העצם המושתלת משלימה את העצם החסרה, מעודדת צמיחה של עצמות חדשות, מעבה את הלסת ועוזרת להתחדשות ולשיקום רכס הלסת.

מהי השתלת עצם?

טיפול השתלת עצם ניתן לביצוע בכל גיל כאשר אצל צעירים יכולת בניית העצם תהיה טובה יותר ואצל מבוגרים תהליך הקליטה ימשך זמן רב יותר, אך גם אצלם סיכויי הצלחת הטיפול גבוהים. מטרתה של השתלת העצם הינה להוסיף עצם בלסתות. במקרים מסוימים יש צורך לבצע את השתלת העצם טרם החדרת השתלים הדנטליים, ומקרים אחרים ניתן לשלב את החדרת השתלים הדנטליים כבר במעמד ההשתלה.

כיצד מאבחנים חוסר עצם בפה?

בחינת כמות העצם בפה מתבצעת על ידי צילום CT בלבד. כאשר ברוב המקרים, המטופלים מגיעים לרופא השיניים מתוך רצון למלא שיניים חסרות או בשל תזוזות שיניים.
כאבחון ראשוני, יבצע רופא השיניים צילום פנורמי, באמצעותו יקבל מושג כללי על מצב השיניים בפה ומצב העצם. לאחר מכן יבוצע צילום CT לסתות אשר נותן תמונה מדויקת על מצב העצם מבחינת רוחב וגובה, ומאפשר בניית תוכנית טיפול מתאימה ומדויקת לצורכי המטופל.

הסיבות להשתלת עצם

  • פרוצדורה מוקדמת והכרחית לצורך טיפול השתלת שיניים – העצם המושתלת מספקת בסיס קבוע להחדרת שתלים דנטליים אצל מטופלים הסובלים מחוסר שיניים וזקוקים להשלמת שיניים באמצעות שתלים דנטליים. תמיכה טובה ואיכותית לשתלים משפיעה על יציבותם ומעלה את סיכויי הצלחת הטיפול כולו.
  • שיקום עצם הלסת – נדרשת במצבים בהם עצמות הלסת שבורות, סדוקות או בעלות תפקוד ירוד כתוצאה מנזק חמור שנגרם ללסת.

מהם הגורמים לחוסר עצם בפה?

הגורמים האופייניים המביאים למצב של חוסר עצם בפה הם:

    • דלקת סביב השן אשר הביאה למצב של ספיגת העצם.
    • מחלות חניכיים.
    • מצב של חוסר מולד של שיניים.
    • אובדן שיניים במשך תקופה ארוכה.
    • קירבה של רכס העצם לרצפת הסינוס.
    • כישלון של טיפול שתלים דנטליים.
    • תהליכים גידוליים.

למי מתאימה השתלת עצם בפה?

טיפול השתלת עצם מתאים כמעט לכל המטופלים הזקוקים לכך. כאשר לכל אחד מהמטופלים יש להתאים את שיטת ההשתלה המתאימה לו ביותר מתוך מגוון השיטות. במקרים יוצאי דופן בהם אין אפשרות לבצע טיפל השתלת עצם, ניתן לעבור טיפול השתלות שיניים בטכניקות אשר לא דורשות השתלת עצם, דוגמת שיטת ALL-ON-4 אשר מאפשרת להתגבר על בעיית המחסור בעצם, על ידי שימוש בשתלים זיגומטיים – שתלים ייחודיים בעלי מבנה מוארך אשר מוחדרים לעצם הזיגומה – עצם הלחי במקום לעצם הלסת. השתלת שיניים באמצעות שתלים זיגומטיים הינה פעולה מורכבת אשר דורשת רופא מיומן בעל ניסיון וידע רב.

השיטות להשתלת עצם בלסת

קיימות מספר שיטות להשתלת עצם בלסת כאשר לכל  מאפיינים ייחודיים משלה:

  • השתלת עצם עצמית Autogenous –בשיטה הזאת משתילים עצם עצמית הנלקחת מגוף המטופל. העצם יכולה להילקח מתוך אזור חלל הפה או מחלקים אחרים בגופו של המטופל. שיטה זו היא הטובה מבין כל השיטות מפני שעצם הנלקחת מגופו של המטופל היא בעלת ההתאמה הגבוהה ביותר לתהליך של השתלה מחדש והסיכוי שהיא תיקלט בהצלחה הוא הגבוהה ביותר. בנוסף, מאחר שמדובר בעצם חיה, היא בעלת מרכיבים המעודדים צמיחה מחדש של העצם.
  • השתלת עצם של בעל חיים Xenograft – בשיטת השתלה זו נעשה שימוש בעצם של בעל חיים.
  • השתלת עצם של תורם Allograf – בשיטה זו נלקחת עצם של תורם, לרוב מדובר בתורם שנפטר ולכן העצם היא מתה ואין לה את היתרונות של העצם החיה.
  • השתלת עצם בפה סינטטית Alloplast – בשיטה זו נלקחת עצם מחומר סינטטי דוגמת קרמיקה.

במקרה שלא מעוניינים לעבור תהליך על השתלת עצם חדשה אפשר לבחור בשיטה שמעודדת את הגוף לתקן עצמות שאינן מתפקדות כראוי. בהליך זה מוחדר חומר חוץ תאי כגון משתית או מטריצה אשר מהווה את הבסיס לצמיחתה של העצם.

מהן ההכנות הנדרשות לניתוח השתלת עצם?

ישנן מספר הכנות מקדימות שחשוב לבצע בטרם הטיפול:

  • עם קביעת מועד הטיפול – יש צורך לבצע בדיקות על פי הדרכת הרופא.
  • כשבוע לפני הטיפול – יש להפסיק ליטול תרופות המכילות סטרואידים ותרופות אנטי דלקתית.
  • ביום הניתוח – אם הניתוח מתבצע בהרדמה כללית, יש להיות בצום שש שעות לפחות לפני הטיפול.

תהליך ניתוח להשתלת עצם בחניכיים

בתחילת הניתוח מבצעים הרדמה והכנות מקדימות לקראת ההשתלה כמו הסרת עצמות בריאות על מנת למקם את העצם החדשה במיקום האידיאלי ביותר . מבצעים חתך בחניכיים, ומחדירים אליו את העצם החדשה, אשר מוצמדת באמצעות פין או צמנט כירורגי. לבסוף, תופרים את החתך וסוגרים אותו.

לאחר סיום הטיפול מתחיל שלב ההחלמה, במהלכו מבצעים צילום רנטגן של אזור ההשתלה למטרת ביקורת של האזור ולאחר כמה שבועות מגיעים לבדיקה אצל הרופא. בפגישת הביקורת הרופא בודק שהעצם והשתל התאחו כראוי ושהחתך הגליד באופן מיטבי. במידה שהשתל לא נקלט או שהגוף דחה אותו, ייווצר רווח בין העצם הטבעית לעצם המושתלת וקיימת סכנה להיווצרות דלקת. במצב של חוסר קליטה, הרופא יוציא את העצם המושתלת ויבצע השתלה חוזרת.

תהליך ההחלמה

 תהליך ההחלמה מטיפול השתלת עצם בפה עשוי להימשך כ 6-12 שבועות, כאשר לאחר ביצוע צילום רנטגן של האזור המנותח אפשר יהיה לקבוע האם תהליך ההחלמה הסתיים והחניכיים החלימו לגמרי. לאחר הניתוח נדרשת המתנה של כעשרה חודשים עד לבניית העצם מחדש, כאשר זמני ההחלמה תלויים במישרין בסוג העצם המושתלת ובמיקום ההשתלה. כאשר נעשה שימוש בעצם עצמונית הנלקחת מגופו של המטופל זמן ההמתנה מתקצר לכשישה חודשים בלבד.

בזמן ההחלמה חשוב לשמור על מספר כללים על מנת לאפשר לגוף החלמה מיטבית ומהירה ועל מנת להעלות את סיכויי הצלחת הטיפול: להימנע לחלוטין מעישון, להימנע מקרבה לקרינה רפואית  או טיפולי כימותרפיה, להימנע מתרופות אנטי דלקתיות ותרופות מבוססות סטרואידים.

במקרים בודדים בלבד, העצם המושתלת אינה נקלטת בגוף ויש צורך להוציא אותה ולחזור בשנית על פעולת ההשתלה. בחלק מהמקרים לא משיגים את כמות העצם הדרושה להחדרת שתלים דנטליים, לכן יהיה צורך לחזור על הפעולה ולהוסיף שכבת עצם נוספת.

על מנת להגדיל את סיכויי הצלחת הטיפול חשוב לבחור רופא שיניים מיומן ובעל ניסיון אשר מקפיד על פרוטוקול רפואי מסודר, ומתאים בצורה המיטבית ביותר את סוג העצם המושתלת לנתונים הקליניים ולצרכים של המטופל.

האם טיפול השתלת העצם יכול להתבצע בשילוב התקנת שתלים?

התנאי היחיד לשילוב השתלת עצם עם התקנת שתלים הוא האפשרות לייצב את השתל הדנטלי בעצם על מנת למנוע תזוזות וניידות. כך שלמעשה מה שקובע אם אפשרי לשלב הם שני פרמטרים חשובים: איכות העצם וזמינותה.

מהם סיכויי ההצלחה ומהם הסיכונים?

כאשר הניתוח מבוצע על ידי מומחה בכירורגיה פה ולסת, שיעור ההצלחה גבוה. זאת מאחר שהטיפול מחייב מיומנויות קליניות ייחודיות, כישורים ספציפיים הנרכשים במשך שנות ההתמחות ורמת ביצוע גבוהה. כאשר הטיפול מבוצע כך, שיעור ההצלחה הינו גבוה. ישנם גם מקרים מעטים בהם העצם המושתלת לא נקלטת והטיפול לא מצליח.
מחלות כרוניות לא מאוזנות כגון סוכרת, זיהומים, לחץ על העצם המושתלת ותזוזות מגבירים את הסיכון להיקלטותה של העצם. בפרוצדורה של השתלת עצם חשוב מאד להתאים את סוג העצם המושתלת לנתונים הקליניים הקיימים ולהקפיד על פרוטוקול טיפול מסודר.

אילו תופעות לוואי יש לניתוח?

הנפיחות המקומית חולפת כעבור כשבוע. לעיתים יופיעו שטפי דם חיצוניים על גבי העור סמוך לאזור הניתוח, הם יחלפו כעבור כשבועיים. אם ישנן תופעות כמו ירידה בתחושה או הרדמה מקומית שאינה עוברת יש צורך לפנות במידית לרופא המטפל.

האם נטילת תרופות קבועה מונעת אפשרות לניתוח של השתלת עצם בפה?

יש לבדוק כל מקרה לגופו וליידע את הרופא טרם הטיפול בכל התרופות אותן אתם נוטלים. רוב התרופות אינן מהוות התוויית נגד מוחלטת לביצוע ניתוח השתלת עצם או התקנת שתלים, אך תרופות נוגדות קרישה מחייבות בדיקה מוקדמת עם רופא המשפחה, ובחינה של הקטנת המינון או אף הפסקה זמנית על מנת לבצע את הניתוח ללא סיבוכים מיותרים, ותוך שמירה על בריאותו של המטופל.
מטופלים הסובלים מסוכרת לא מאוזנת מסכנים את הצלחת הניתוח, לכן חשוב לפנות לטיפול מתאים מראש. תרופות ממשפחת הביפוספונטים כגון אקטונל או פוסלאן, מהוות גם הן גורם סיכון לכישלון הניתוח ולסיבוכים קשים של נמק עצם הלסת.אמנם זוהי תופעה נדירה, אך יש ליידע את הרופא המנתח על התרופות הנ״ל טרם הטיפול.

מה חשוב לעשות ולא לעשות טרם ניתוח השתלת עצם?

  • חשוב לבצע טיפול שיניים על מנת לנקות מוקדי זיהום ועששת.
  • חשוב לפנות לשיננית לצורך ניקוי אבנית וקבלת הדרכה על היגיינת הפה והשיניים.
  • חשוב להקפיד לקיים את הוראות הרופא המנתח וליטול את התרופות הניתנות על פי ההוראות בצורה מדויקת.
  • חשוב להימנע מעישון כשבוע לפני הניתוח וכשבועיים לאחר הניתוח. העישון מעכב באופן משמעותי את תהליך הריפוי ומעלה את הסיכוי לסיבוכים.
  • חשוב להימנע לחלוטין מצריכת אוכל קשה או חם ביממה שאחרי הניתוח.
  • חשוב להימנע מספורט, עבודה מאומצת והתכופפות בשבוע שלאחר הניתוח.
  • מומלץ להימנע מטיסות בשבועיים שלאחר הניתוח.
  • יש צורך בהקפדה על היגיינת פה ושילוב שטיפת הפה במי מלח פושרים וחומרי חיטוי, על מנת להקטין את הסיכוי לזיהומים.
  • חשוב להגיע לביקורת אצל הרופא המנתח כשבוע עד שבועיים לאחר הניתוח.
  • מטופלים אשר מרכיבים תותבות נשלפות זמניות, חשוב למנוע לחץ של התותבות על מנת לאפשר את היקלטות העצם בצורה מוצלחת.

השתלת עצם בפה הינה הליך רפואי המשפר משמעותית את סיכויי ההצלחה. במהלך ביצוע שתלים דנטליים או כטיפול מקדים לצורך התקנת שתלים דנטליים בעתיד.
על מנת למקסם את תוצאות טיפול ההשתלה ולהעלות את סיכויי ההצלחה, חשוב לפנות לרופא שיניים אשר עוסק בהשתלות.
על מנת להתאים בצורה מדויקת את החומר המוחדר ולאפשר יצירת קרקע אידאלית לתהליך עתידי ומוצלח של השתלת שיניים.

במרפאת השיניים פרמון קליניק׳ רמת השרון בהובלתו של ד״ר ערן פרמון מובילים בטיפולי השתלות עצם בכל השיטות המובילות ובהתאמה מושלמת של הטיפול הנדרש לצורכי ונתוני המטופל.

 
צרו איתנו קשר

מידע נוסף

נסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים תוכן עניינים נסיגת חניכיים הינה תופעה המתרחשת אצל אנשים רבים וגורמת לאי נוחות, רגישות וכאב. היא מאופיינת בנסיגה של החניכיים לכיוון שורש השן

למידע נוסף »
מחלות חניכיים

מחלות חניכיים

מחלות חניכיים: איך הן נוצרות ומהן דרכי הטיפול במחלה? תוכן עניינים מחלות חניכיים הן מצב בו שטח החניכיים האוחז בשיניים הולך ומצטמצם כך שאחיזת החניכיים

למידע נוסף »
הרמת סינוס פתוחה

הרמת סינוס

הרמת סינוס – כל מה שצריך לדעת הרמת סינוס פתוחה היא ניתוח כירורגי אשר לרוב מבוצע על ידי רופא שיניים בעל ידע מתאים במטרה לבצע

למידע נוסף »
הכול על החניכיים שלכם

ניתוח חניכיים

ניתוח חניכיים תוכן עניינים מחלות חניכיים הן הסיבה העיקרית לאובדן שיניים בריאות. הסכנה הגדולה היא שאין קשר בין התקדמות המחלה לתחושת כאב. אומנם לא חשים

למידע נוסף »
דילוג לתוכן